NOVOSTI

U ponedjeljak navečer u Muzeju Mimara u organizaciji Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske održana je tematska večer "Zaštićeni lokaliteti" na kojoj se predstavilo deset lokalnih društava turističkih  vodiča. Uz sjajnu fotografiju Ive Pervana, živu scenu povijesnih postrojbi, KUD Vedar osmijeh i preslatku djecu iz Oš Gračani i HKUD Braća Radić, vodiči su goste večeri proveli kroz Korčulu, Split, Trogir, Šibenik, Zadar, Kvarner, Pulu, Rovinj, Karlovac, Zagreb, Varaždin i Vukovar.

Zajednica okuplja 15 od 19 društava turističkih vodiča u Hrvatskoj te aktivno skrbi o zaštiti njihovih prava,  promiče identitet, kulturnu baštinu i ugled Republike Hrvatske.

Predsjednica Zajednice Kristina Nuić Prka kao razlog organizacije ove tematske večeri istaknula je obvezu koju nameće Europska komisija; omogućućavanje stranim vodičima bez edukacije da govore o našoj zemlji, izuzev zaštićenih lokaliteta. Što je područje zaštićenog lokaliteta, na kojemu predstavljanje naše zemlje mogu obavljati samo educirani licencirani turistički vodiči,  nije jasno definirano kao ni  kriteriji za određivanje, već isto ovisi isključivo o interpretaciji Europske Komisije koja želi navedena područja smanjiti.

Obzirom su to područja od nacionalnog interesa, ZDTVH je pokrenula više akcija koje ukazuju na osobitost rada turističkih vodiča, kao i  koliko je važno primjereno prikazati zaštićene lokalitete, naše gradove, kulturnu baštinu, ispričati istinu o Domovinskom ratu, objasniti tradiciju, običaje i pritom prenijeti emocije i duh, ponos i prkos naroda koji žive na tim područjima. To mogu samo oni koji taj kraj osjećaju, doživljavaju i poznaju te su primjereno educirani za posao vodiča.  

Ujedno je Kristina Nuić Prka posebno istaknula prijedlog da se u područje zaštićenih lokaliteta uvrsti čitavo područje grada Vukovara kao mjesto posebnog pijeteta. 

Večer kojoj su prisustvovali državni tajnik Ministarstva turizma g. Frano Matušić, predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog sabora, Matice iseljenika i umirovljenika te brojni ugledni turistički, kulturni djelatnici i predstavnici akademske zajednice organizirana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i uz potporu Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović te podršku Hrvatske turističke zajednice.

Preuzeto sa : https://direktno.hr/domovina/kristina-nuic-prka-predstavila-deset-lokalnih-drustava-turistickih-vodica-89479/ 

Supported by Croatian tourist board              Member of WFTGA 

ZAJEDNICA DRUŠTAVA


TURISTIČKIH VODIČA HRVATSKE

E mail : touristguides.croatia@gmail.com

Mobile: 098/ 198 88 48

AUTORI FOTOGRAFIJA